Έχει η γαλλική φαρμακοβιομηχανία το “τέλειο” εμβόλιο κατά της covid-19;Αισιοδοξια

Ήδη οι μετοχές της αυξήθηκαν έως και 8,4% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού

Η Valneva SE, μία σχετικά μικρομεσαία -σε σχέση με τα μεγαθήρια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson- φαρμακοβιομηχανία με έδρα τη Λυών της Γαλλίας, σκοπεύει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τελικής φάσης ενός υποψηφίου εμβολίου κατά της Covid-19 αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα στο πλάνο χαμηλής -σχετικά- τεχνολογίας της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο Bloomberg ότι η δοκιμή πρώτης φάσης έδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα. Ήδη οι μετοχές της Valneva αυξήθηκαν έως και 8,4% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα δείγμα του ιού που έχει αδρανοποιηθεί προκειμένου να διεγείρει μια ανοσοαπόκριση χωρίς να προκαλέσει την ασθένεια όπως συμβαίνει με τα άλλα σκευάσματα. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική προσέγγιση χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στους εμβολιασμούς για την πολιομυελίτιδα και την ηπατίτιδα A. Η Valneva αναφέρει ότι το καθιερωμένο προφίλ ασφάλειας των αδρανοποιημένων εμβολίων μπορεί να επιτρέψει τη χρήση μιας δόσης σε μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων σε σχέση με τα υπόλοιπα σκευάσματα.

Τα αποτελέσματα «παρέχουν νέα ελπίδα ότι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ολόκληρο αδρανοποιημένο ιό μπορεί να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού».


Ο Βρετανός υπουργός υπεύθυνος για τους εμβολιασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, Nadhim Zawahi, ανέφερε ότι εάν τα δεδομένα της τελικής φάσης είναι θετικά και το εμβόλιο λάβει έγκριση από τις αρχές της χώρας του «αυτό θα είναι ένα ακόμη ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό μας για να νικήσουμε την πανδημία».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει συμφωνία αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών (1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να λάβει έως και 190 εκατομμύρια δόσεις από το 2021 έως το 2025. Η βρετανική κυβέρνηση επενδύει επίσης στο εργοστάσιο παραγωγής της βιοτεχνολογίας στη Σκωτία, όπου θα κατασκευάζεται το εμβόλιο.

Η εταιρεία μελετά πώς να προσαρμόσει το εμβόλιό της σε παραλλαγές, και εξαιτίας αυτού, η Valneva αναμένει ότι η παράδοση των πρώτων 60 εκατομμυρίων δόσεων θα επεκταθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το εμβόλιο περιέχει ένα ανοσοενισχυτικό που παρέχεται από την Dynavax Technologies Corp. Τα πρόσθετα είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία πιο ισχυρής ανοσοαπόκρισης σε ένα εμβόλιο.

Σχόλια